Butična spletna trgovina z dodatki za vaš dom.
051 302 702 | info@homedecor.si
Brezplačna dostava za naročila večja od 200€

Kako razbremeniti svoj dom v novem letu

Zopet smo se poslovili od starega leta in vstopili v mesec januar. Primeren čas, da ponovno razmislite o vseh stvareh, ki jih želite vzeti s seboj v novo leto in kaj želite pustiti za sabo. To velja prav tako za navade, kot tudi vse fizične stvari v vašem domu. Če želite leto začeti na novo, je čiščenje in organiziranje vašega doma odlična točka za začetek!

Ko gre za odpravo nereda v vašem domu, je pogosto najtežje samo ugotoviti, kje začeti. Pomislite, kje se v vašem domu nabira nered in začnite tam. (Ali je to kup čevljev in pošte na vhodu? Prepolna omara v vaši spalnici?) Prav tako je dobro začeti z majhnimi stvarmi – če poskušate narediti preveč naenkrat, lahko kmalu postane preveč in odnehate na polovici. Delajte počasi in skrbno premislite o vsakem predmetu, preden se ga odločite znebiti. Ne pozabite, da je cilj obdržati le stvari, ki vas osrečujejo in služijo namenu v vašem življenju.

 

 

Začnite novo leto pravilno s temi nasveti za odpravo nereda:

Ko začnete svoj projekt odstranjevanja nereda v tem letnem času, je veliko lažje najti logično izhodišče (točko, kjer je najbolj pametno začeti) – božična dekoracija. Ko boste enkrat začeli, boste verjetno ugotovili, da se želite samo še naprej prebijati skozi preostali del svojega doma! Upoštevajte te nasvete, da sprostite nekaj prostora v svojem domu in začnete leto s čistim listom.

1. Določite točen datum za odpravo nereda
Ena največjih ovir, ko gre za odstranjevanje nereda, je dejansko iskanje časa za to. Obravnavajte to kot sestanek (ali zmenek) in vnaprej izberite datum, da zagotovite čas, ki ga lahko porabite za svoj projekt odstranjevanja nereda. Ko izberete datum, se ga držite!

2. Začnite z božično dekoracijo
Ko pospravite vse te praznične okraske, si vzemite čas in resno razmislite, ali lahko kaj opustite in zavržete. Veliko vaših stvari bo imelo sentimentalno vrednost, vendar boste zagotovo našli vsaj nekaj predmetov, ki jih ni potrebno zvesto shranjevati. Sproti odložite vse, česar se želite znebiti. To je tudi odlična priložnost, da bolje organizirate vse okraske, ki jih boste obdržali. Poskusite strniti vse v nekaj škatel ali posod za shranjevanje, da boste lažje našli vse za naslednje leto.

3. Preglejte vsa darila
Ne skrbite, ne predlagamo, da se znebite vseh svojih novih daril! Zastavite si vprašanje: ali ti predmeti nadomeščajo starejše predmete, ki jih ne potrebujete več? Če je odgovor pritrdilen, zberite vse te starejše predmete in jih dajte na stran za donacijo ali za vrženje.

4. Odstranite morebitna neželena darila
Ta je malo težavna. Vsako leto se zdi, da je vsaj eno darilo, za katerega preprosto ne veste, kaj bi. Pogosto na koncu obdržimo te predmete, ker se zaradi tega počutimo krive, vendar to ni dober razlog, da bi imeli nered. Čeprav tista majica z lasersko mačko ali plesoči Božiček morda nista prava zate, obstaja nekdo, ki bi ju resnično rad imel! Te predmete lahko podarite nekomu, ki ga poznate, ali pa jih podarite lokalni dobrodelni organizaciji, da bo imel še kdo možnost uživati v njih.

 

 

5. Sprostite prostor za shranjevanje
Ko ste letos pripravljali praznične okraske, se vam je zdelo, da morate vse premetati in brskati po škatlah, da bi našli vse potrebno? Normalno je, da se v skladiščnih prostorih skozi leto počasi kopiči več nereda. Preden pospravite vse svoje letošnje praznične stvari, si vzemite nekaj časa, da uredite svojo omaro, shrambo ali garažo. Odvrzite vse, kar ne potrebujete več, in nato skrbno organizirajte vse ostalo, ko pospravite.

6. Čistite sproti
Če že čistite ves nered po domu, zakaj ne bi med tem opravili tudi globinskega čiščenja? To je pravi čas, da pobrišete prah s polic, očistite prah izza kavča in vse temeljito pobrišete po vseh teh prazničnih zabavah. Osvežite tudi blazine na kavču ter jedilne stole. To je odličen način, da (dobesedno) poskrbite, da bo vaš dom svež za novo leto. Čistite sobo za sobo – odstranite vse stvari in okraske, jih preglejte, obrišite polico ali omaro ter izbrane stvari postavite nazaj. 

7. Donirajte ali podarite prijateljem
Ko končate s poprazničnim pospravljanjem, je čas, da vso kramo dejansko odnesete iz svojega doma. Povabite svoje prijatelje, da pobrskajo po vašem kupu stvari, ki se jih morate znebiti. Morda ste se imeli namen znebiti nečesa, kar si želijo ali potrebujejo. Te predmete pa lahko podarite tudi lokalni dobrodelni organizaciji. Prepričajte se, da se najprej posvetujete z njimi, ali lahko sprejmejo vse vaše predmete, saj nekatere dobrodelne organizacije sprejemajo le določene vrste predmetov.

8. Pospravite še ostale 'smeti'
Po donacijah in podarjanju stvari prijateljem vam morda še vedno ostane nekaj predmetov. Nekatere manjše predmete bo morda lahko pobrala lokalna služba za odvoz smeti, vendar je najbolje, da preverite, preden jih odvržete v smetnjak. Druga možnost je, da predmete odnesete na smetišče, da jih lahko pravilno reciklirajo. Še enkrat, vsak objekt ne more sprejeti vseh vrst materialov, zato je vedno najbolje, da vnaprej pokličete ali preverite na spletu, da se prepričate, ali lahko dejansko sprejmejo vaše predmete.

 

9. Odišavite dom
Sedaj, ko ste pospravili ves nered in očistili police, omare, kuhinjo in kopalnico, pa je čas, da vaš dom tudi zadiši po novem. Prižgite prijetne svečke ali pa na mizico postavite dišeče palčke. Nič ni boljšega, kot ob prijetnem vonju sveč sedeti na sveže očiščenem kavču in si ogledati film, prebrati knjigo ali samo klepetati s partnerjem. 

 

Priporočamo:

SP Collection dišeče palčke SENTO (več velikosti in različni vonji) PHILIPPI svečnik YORK Mia Colonia sveča s sporočilom LOVE YOU Mia Colonia dišeče palčke Room - Amber - 250 ml
Tako pomladni, kot tudi zimski vonji, prav tako pa so vizualno zares privlačne.  Eleganten in veličasten. Za prijetne zimske večere ob soju svečk. Sveča v elegantnem črnem kozarcu s sporočilom dragi osebi.  Naravna iin prijetna dišava, ki je hkrati tudi prava paša za oči. 
Poglej več Poglej več Poglej več Poglej več

 

Mia Colonia sveča Minimal - Patchouli Mia Colonia sveča Minimal - Green tea Mia Colonia sveča Minimal - Cotton Mia Colonia sveča Minimal - Fig
Veganska, z vonjem po pačuliju, jantarju in cedrovem lesu. Veganska, z vonjem po zelenem čaju, pomerančnem cvetu in mošusu. Veganska, z vonjem po sveži posteljnini - vanilija, sandalovina. Veganska, z vonjem po figi, figovih listih in sandalovini. 
Poglej več Poglej več Poglej več Poglej več